Home » Blog » Zelf Je Eigen Kippenhok Maken? Je Plan Start Met Een Goede Bouwtekening.

Zelf Je Eigen Kippenhok Maken? Je Plan Start Met Een Goede Bouwtekening.

Altijd al (blije) kippen willen houden in je zelf gebouwde kippenren? Dan is dit artikel voor jou…

Altijd al hobby kippen willen houden? Bouw dan je eigen kippenren! Het is veel leuker dan een 2de hands kippenhok kopen op Marktplaats of een nieuwe bij de Welkoop.

Kippen verzorgen is een leuke hobby en het zijn fantastische dieren om te houden.

kippenhok-met-kippen

Daarnaast brengt het houden van dit soort pluimvee verschillende voordelen met zich mee. Kippen leggen namelijk altijd verse eieren. Daarnaast kunnen de kippen gebruikt worden voor hun vlees of je kan de mest gebruiken als meststof in de tuin.

Een kippenhok bouwen is niet moeilijk, het is alleen belangrijk dat je de juiste voorbereiding en gereedschappen heeft om een mooi dierenverblijf te kunnen bouwen. In dit artikel zullen we uitleggen wat er voor nodig is om zelf een kippenhok te maken.

Stap 1: Bepaal het doel van de kippenhok

vrije kippen in het gras

Voordat je begint aan het bouwen van een kippenhok is het belangrijk om na te denken wat je met de kippenren wil. Vind je het gewoon leuk om kippen te houden of wil je een beetje besparen op de maandelijkse boodschappen? Of wil je misschien de hele buurt voorzien van verse eieren?

Dit is natuurlijk gekscherend gezegd maar het is wel belangrijk om jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen te stellen:

 • Waarom wil ik deze kippen houden?
 • Welke kippenrassen wil ik houden?
 • Hoeveel kost het om kippen te houden (biologisch kippenvoer, ziektenbestrijding, etc)?
 • Kan ik de kippen houden in mijn tuin?
 • Bezorgen de kippen mijn buren en de rest van de woonwijk geen overlast?
 • Hoeveel ruimte hebben kippen eigenlijk nodig?
 • Hoeveel kippen kan ik dan houden met de ruimte die ik beschikbaar heb?
 • Heb ik een groot kippenhok nodig of volstaat een kleine kippenren?
 • Wil ik een legnest bouwen voor de kippen zodat ik van de eieren kan genieten?

Er komt best wel wat kijken bij het houden van kippen, zeker als je specifieke kippenrassen wilt houden.

Denk van tevoren goed na over de antwoorden op deze vragen. Weet je niet zeker of je kippen houden leuk vindt? Begin dan met een klein kippenhok.

Uitbreiden naar een groter hok, wanneer je het bijvoorbeeld heel leuk vindt om kippen te houden, is niet zo moeilijk.

Tip! Zelf een kippenhok maken en kippen houden in je achtertuin? Lees alles over kippen houden in ons favoriete product: de Kippengids.

kippengids-banner-breed

Stap 2: Een goede bouwtekening van je gewenste kippenren (e.v.t. met ren en legnest)

Zorg voor een goede bouwtekening van een kippenhok. Ongeacht hoe klein je de kippenren ook wil maken, het is belangrijk om een goede bouwtekening te hebben voordat je begint. Het is een optie om zelf een ontwerp van een kippenhok te maken, mits je daar kundig in bent. Aannemend dat jij de cursus “kippen houden voor beginners” nog niet gedaan hebt, is het misschien verstandig om te betalen voor een mooi design van een kippenhok (hier verkrijgbaar) waarvan bekend is dat deze getest en goed is.

Dierenverblijven zoals kippenhokken bestaan vaak uit verschillende bouwmaterialen en de ene kippenren is wat lastiger te bouwen dan andere. Zorg daarom voordat je begint met het bouwen van een kippenren voor een gedetailleerde tekening die goed te begrijpen is.

Hier zijn nog wat essentiële factoren om over na te denken:

1. Beschutting en bescherming voor de kippen

Het is belangrijk dat de kippen een goede plek hebben om beschutting te zoeken tegen bijvoorbeeld slecht weer. Verder is het belangrijk om het grootste gedeelte van het kippenhok af te schermen met kippengaas, zoals te zien op het plaatje hieronder.

kippenhok-bouwen-met-beschutting
loopplank-kippenren

Het afschermen met kippengaas zorgt ervoor dat de kippen niet kunnen ontsnappen. Daarnaast houdt het ook indringers buiten zoals bijvoorbeeld vossen. Roofdieren in Nederland kunnen vrijwel onmogelijk door het kippengaas heen komen en dus bied kippengaas een goede bescherming.

Mocht het toch zo zijn dat er bijvoorbeeld een vos in het kippenhok komt, dan is het belangrijk dat de kippenren een loopplank heeft. De loopplank heeft een bepaalde breedte zodat een roofdier moeilijk naar boven komt, en de kippen en eventueel kuikens dus een plek hebben om naar te ontsnappen.

Doordat de kippen op een hoger punt kunnen zitten, hebben ze tevens de mogelijkheid om bijvoorbeeld bij hevige regen of sneeuw van de natte bodem te gaan.

2. Kippen op de zitstok in het nachthok

kippen-op-stok-in-het-nachthok

Kippen slapen het beste op een zitstok dus vergeet deze zeker niet in je kippenhok, ook al staan ze misschien niet op de bouwtekening. Een goede bouwtekening van een kippenhok zal altijd één of meerdere stokken bevatten waar de kippen op kunnen zitten en slapen in het nachthok.

Zorg ervoor dat je na denkt over de ruimte die de kippen hebben wanneer ze binnen zitten in de kippenren. Het op elkaar proppen van kippen is niet goed voor de gezondheid van de kip. Verder is het voor de kippen prettig als een lamp en warmte in het nachthok is. Zorg voor een zo natuurlijk mogelijk licht in de kippenren. Dit zorgt er namelijk voor dat de kippen toch blijven broeden tijdens de donkere dagen.

3. Zorg voor een broedgebied (legnest)

legnest-broedgebied-kippenren

Kippen leggen hun eieren in het broed gebied van de kippenren. We noemen dit ook wel een legnest. Dit is het belangrijkste gebied van het kippenhok.

Zorg ervoor dat er in de kippenren genoeg ruimte is voor de kippen om te broeden. Gemiddeld legt een kip iedere 1 á 2 dagen een ei. Dit kan afhankelijk zijn van bijvoorbeeld het weer of het soort kippenras. Zorg ervoor dat al je kippen genoeg ruimte hebben om te broeden zodat de kippen zich fijn voelen en dus veel eieren zullen leggen.

4. Keuze van isolatiemateriaal voor je kippenhok

Omdat de kippenren waarschijnlijk buiten komt te staan worden de kippen voortdurend onderworpen aan de grillen van moeder natuur. Het is dus belangrijk om na te denken over je materialen die je gaat gebruiken om je kippenhok te bouwen.

Het is belangrijk om na te denken over de weersomstandigheden in het gebied waar jij het kippenhok wilt plaatsen. Zorg ervoor dat de kippen een gebied hebben waar ze af kunnen koelen bij warmte en een gebied waar ze warmte kunnen zoeken in geval van kou. Een goede bouwtekening van een kippenhok heeft hier rekening mee gehouden.

5. Kippen voeren

Het is belangrijk om een goede voorziening in het hok te hebben voor voer en water. Zorg ervoor dat dit niet in hetzelfde gebied is als waar de kippen zich ontdoen van hun ontlasting.

Dit zou namelijk het eten en drinken kunnen vervuilen en de gezondheid van de kippen in gevaar kunnen brengen. Probeer het voedergebied en het mestgebied dus zo ver mogelijk uit elkaar te houden.

6. Ventilatie voor de kippen

Zorg ervoor dat er voldoende ventilatiemogelijkheden in het hok zitten, zeker in het mestgebied van de kippen. Hierdoor blijft de lucht fris. Zorg dus voor ramen in het kippenhok maar zorg er wel voor dat deze ook goed afgesloten worden door kippengaas.

7. Makkelijke toegang tot het kippenhok

Een kippenren moet zo nu en dan schoon gemaakt worden. Zorg er dus voor bij het bouwen van het hok dat er genoeg ruimte is voor jezelf om het hok schoon te kunnen maken. Zeker in het mestgebied van de kippenren is het belangrijk om goede toegang te hebben in verband met de geur die van de mest af komt. Daar wil je namelijk niet te lang in hangen en dus is het fijn als de toegang makkelijk is waardoor schoonmaken niet te lang hoeft te duren.

Stap 3. Zorg voor de juiste materialen en gereedschap

Een hamer, boor, schroefmachine, zaag, meetlint, handschoenen, hout, kippengaas en bodembedekking zijn slecht enkele materialen en gereedschappen die nodig zijn om een kippenhok te bouwen. Een goede bouwtekening geeft aan welke materialen en gereedschappen er nodig zijn om het bouwen van een kippenren tot een succes te maken.

Stap 4. Je kippenhok bouwen groot-kippenhok

Een kippenhok bouwen doe je niet op de gok. Dit moet op een systematische manier gebeuren en daar is een goede bouwtekening voor nodig waarop stap voor stap aangegeven staat wat er moet gebeuren.

Een kippenhok bouwen begint van de grond omhoog, beginnend bij de bodembedekking van het hok. Hierna kunnen wanden, deuren, kippengaas en het dak geïnstalleerd worden. Vergeet details als een lamp, stok en broedgebied niet en zorg voor voldoende ramen voor ventilatie.

Verder is het belangrijk om de kippenren bestand te maken tegen de weersomstandigheden. Zorg dus voor een goede afwerking zoals verf voor buiten. Belangrijk is om het kippenhok zo te maken dat je het ook echt mooi vind. Waarschijnlijk is het de bedoeling dat je er nog lang tegen aan zal kijken.

Dit is hoe je een kippenhok bouwt. Onthoud dat kippen gezonder blijven in een schone en comfortabele omgeving en dat de beloning een grote hoeveelheid eieren is. Het is zeker de investering waard!

Tip! Hulp nodig bij het bouwen van een kippenhok? Voorkom frustratie en een half afgebouwd project waar je honderden euro’s in geïnvesteerd hebt. Zorg, zeker als beginner, voor een goed uitgewerkt plan en bouw je kippenhok in één keer goed.

kippengids-banner-breed

Vond je dit artikel waardevol, help ons dan en deel dit artikel met je vrienden op social media. Alvast bedankt! Voor vragen of opmerkingen, laat een reactie achter onder dit artikel.

LET OP: Alle afbeeldingen op deze pagina zijn ter illustratie. Dit zijn geen kippenhokken die exact zo in het product “de Kippengids” staan beschreven! Ze staan puur op deze pagina om een idee te geven wat mogelijk is qua het zelf bouwen van een kippenren.

6 gedachten over “Zelf Je Eigen Kippenhok Maken? Je Plan Start Met Een Goede Bouwtekening.”

  • De foto’s staan niet in het product Freds bouwtekeningen. Ik heb nu onderaan het bericht afbeeldingen geplaatst zodat je kan zien welke kippenhokken in het product staan.

   Beantwoorden

Plaats een reactie