Home » Blog » Hoe Kan Je Zelf Een Boomhut Bouwen

Hoe Kan Je Zelf Een Boomhut Bouwen

Inhoudsopgave

Zelf boomhut bouwen is makkelijk met het juiste plan

Een boomhut kan een magische schuilplaats, een fort of een leuke speelbestemming zijn voor bijna elk kind, maar ook een leuk project voor elke volwassene. Het bouwen van een boomhut vergt een zorgvuldige manier planning en bouwen en het juiste elektrische gereedschap, maar je harde werk zijn vruchten zal afwerpen. Als u uw droom boomhut de zorg en aandacht geeft die het verdiend, dan kan je een houten heiligdom bouwen waar je nog jaren plezier van zult hebben.

Voorbereidingen voor bouwen van je boomhut

kies-een-boom-voor-het-bouwen-van-je-boomhut

Kies de juiste boom

De gezondheid van de boom die u selecteert is absoluut cruciaal voor het bouwen van een basis voor uw boomhut. Als de boom is te oud of te jong, zal de boom niet de ondersteuning geven die u nodig heeft voor uw boomhut en je zal je jezelf en iedereen die in de boomhut gaat groot gevaar laten lopen.

Uw boom moet een levende, stevige, gezonde, en volwassen boom zijn. Ideale boomsoorten voor een boomhut zijn onder anderen eiken, esdoorn, en bijvoorbeeld de spar. Het is een goed idee om een ​​boominspecteur in te huren om de boom eerst te inspecteren voordat u begint met bouwen. Een ideale boom heeft de volgende eigenschappen:

 • Een sterke, stevige stam en takken
 • Wortels die diep en lang gevestigd zijn
 • Geen bewijs van ziekte of parasieten die de boom zou kunnen verzwakken
regelgeving-gemeente-bij-bouw-boomhut

Neem contact op met uw lokale afdeling planning van de gemeente

Neem de tijd om te leren over de lokale regelgeving of verordeningen die voor je boomhut project van belang kunnen zijn, zoals hoogtebeperkingen etc. Het kan zelfs zo zijn dat een vergunning nodig is voor het bouwen van de boomhut. Als je beschermde bomen op je terrein hebt, kan het zijn dat het verboden is om hierin een boomhut te bouwen. Doe goed navraag bij de gemeente voordat je begint.

overleg-buren-bij-bouw-boomhut

Praat met je buren

Het zou een goed en sociaal idee kunnen zijn om je buren te laten weten wat je van plan bent met de boomhut. Als je boomhut zichtbaar zal zijn voor de buren, is het netjes om hun mening te vragen en in acht te nemen. Hierdoor voorkomt u ruzie of onenigheid met de buren. Deze eenvoudige stap kan toekomstige klachten en zelfs potentiële rechtszaken in een voorstadium afwenden. Hoewel je buren waarschijnlijk niet moeilijk zullen doen is het wel zo netjes om ze vooraf in te lichten en ze enthousiast te maken voor je project.

check-je-verzekeringsadviseur-bij-het-maken-van-je-boomhut

Praat met uw verzekeringsagent

Geef uw verzekeringsadviseur even een belletje en vraag of een boomhut eventueel consequenties heeft voor uw woning. Als woningeigenaar of –huurder kan het handig zijn om de mening van een verzekeringsadviseur te vragen, je weet maar nooit!

Het maken van een gedetailleerd plan voor de boomhut

bouwplan-boomhut

Kies de juiste boom

Mocht je een boomhut gaan bouwen in je achtertuin, dan heb je waarschijnlijk maar enkele bomen om uit te kiezen. Als je eenmaal gekozen hebt voor een gezonde boom, kun je beginnen met na te denken over het ontwerp van de boomhut die bij deze boom past. Je zou natuurlijk ook eerst een ontwerp kunnen maken of kiezen en daarna pas de boom kiezen. Dit is om het even.

Review Freds Bouwtekeningen

Hier zijn een aantal dingen die je in gedachten dient te houden als je de boom voor uw boomhut gaat kiezen:

 • Voor een standaard 8’x8′ (1 feet is 0.3 meter) boomhut, kies dan een boom met een stam van ten minste 12 ” (1 inch is 25,4 cm) in diameter.
 • Om de omtrek van je boom te meten, neem een touwtje en doe deze om de boom heen. Teken af waar het touwtje we compleet omheen zit en meet dit stuk touw met een rolmaat na. Deel dit aantal door pi (3,14) en je hebt de diameter van de boom. Let erop dat je de diameter meet op de hoogte waar je de boomhut wil monteren.
kies-je-ontwerp-van-je-boomhut

Kies uw ontwerp

Voordat je aan de boomhut gaat bouwen is het belangrijk om een goed ontwerp van de boomhut klaar te hebben. Een professionele bouwtekening kan een handige optie zijn. Er zijn verschillende designs van boomhutten te vinden online, of je kan altijd je eigen ontwerp maken. Zorg ervoor dat je nauwkeurig de afmetingen bepaald. Hieronder wat tips die kunnen helpen tijdens de design fase.

 • Het is misschien handig om een ​​klein kartonnen model van uw boom en boomhut te maken om mogelijke problemen vooraf te identificeren.
 • Bij het ​​maken of kiezen van je ontwerp, vergeet dan niet de boomgroei mee te nemen in het plan. Onderzoek naar specifieke boomsoorten kan helpen om de groei van je te bepalen.
bevestigingsmethode-boomhut

Beslis over de steunmethode

Er zijn verschillende manieren om je boomhut te ondersteunen. Welke methode je ook kiest, het is belangrijk te onthouden dat bomen bewegen door de wind. Glijdende balken of beugels zijn essentieel om ervoor te zorgen dat uw boom en boomhut niet beschadigd raken door de wind. Op de afbeelding hierboven zie je drie voorbeelden van steunmethodes voor je boomhut.

ladder-boomhut

Beslis over de toegangsmethode

Voordat u uw boomhut gaat bouwen, moet u om te beslissen over een manier van toegang. Dit kan bijvoorbeeld een ladder zijn, zowel vast als een ladder die je los kan halen wanneer je niet wilt dat anderen in de boomhut kunnen als jij er niet bij bent. Je methode moet veilig en stevig zijn, opgebouwd uit stevige planken. Hier zijn een aantal methoden van toegang tot een boomhut:

 • De standaard ladder. Je kan een standaard ladder kopen of zelf maken om in je boomhut te klimmen.
 • De touwladder. Dit is een ladder gemaakt van touw en korte planken, die is opgehangen aan het platform van de boomhut.
 • De trap. Een stevige trap is de veiligste toegang methode, maar je moet beslissen of het compatibel is met uw visie van een boomhut. Als u deze methode kiest, zorg dan voor een reling waar men zich goed aan vast kan houden.

Bouwen en beveiligen van een platform voor de boomhut

veiligheid-boomhut

Houd de veiligheid in het achterhoofd

Dit is zeer belangrijk! Voordat u begint om uw boomhut te bouwen, moet u niet vergeten om de veiligheid in het achterhoofd te houden. Eén van de grootste gevaren van een boomhut is het eruit vallen. Zorg er dus voor dat je voorzorgsmaatregelen neemt om te zorgen dat de boomhut voor iedereen veilig is en blijft. Hieronder enkele tips:

 • Niet te hoog te bouwen. Het bouwen van een boomhut die te hoog is kan gevaarlijk zijn. Als je boomhut voor de kinderen is, ga dan niet hoger dan 1,8 tot 2,4 meter.
 • Bouw een veilige reling. Zorg dat de boomhut een veilige reling heeft waar kinderen niet tussen- of onderdoor kunnen vallen.
 • Zorg voor een zachte landing. Beveilig de grond onder de boomhut met een zacht materiaal. Mocht er om wat voor reden dan ook toch iemand uit vallen, dan komen ze zachter terecht.
v-vorm-boom-voor-boomhut

Zoek een stevige boom waar twee takken scheiden in een “V” vorm

De “V” vorm zal extra kracht en steun toe te voegen, waardoor een ankerpunt mogelijk is op vier plaatsen in plaats van twee. Deze vorm geeft ideale ondersteuning aan het platform van je boomhut.

gaten-boren-boom-boomhut

Boor de boom op vier verschillende locaties, aan elke kant van de “V”

Boor met een boor van 3/8″ in elk uitsteeksel van de” V “, en zorg ervoor dat de gaten allen op gelijke hoogte zitten. Is dit niet het geval dan zal je boomhut scheef gaan staan en dit kan gevaar geven in verband met de gewichtsverdeling.

afstand-bepalen-boomhut

Meet de afstand tussen de gaten aan elke kant van de “V”

Zorg ervoor dat het voor jezelf duidelijk is hoe je je platform aan de boom wil monteren en meet de afstand tussen de geboorde gaten in de “V”.draagbalken-boomhutMarkeer de draagbalken van de boomhut

Zorg ervoor dat je stevige balken neemt als draagbalken voor de boomhut. Markeer de draagbalken op de afstand die je eerder gemeten hebt in de “V” van je boom.

uitsparingen-draagbalken-boomhut

Maak een uitsparing in elke markering van de draagbalk

Deze uitsparing maak je in de draagbalken. De reden hiervan is dat de wind ervoor kan zorgen dat er druk op de draagbalken komt. Door de uitsparing heeft de boomhut de mogelijkheid om minimaal met de wind mee te bewegen waardoor de druk op de boomhut en de draagbalken verlaagd wordt.  De draagbalken zullen nu bij harde windstoten niet direct scheuren of breken.

uitsparingen-draagbalken-boomhut 1

Monteer de draagbalken in de geboorde gaten in de “V”

Na het maken van de uitsparingen is het tijd om de draagbalken tegen de boom te monteren. Zorg ervoor dat je stevige bouten neemt die door de hele breedte van de uitsparing op en neer kunnen schuiven.

monteren-dwarsbalken-boomhut

Plaats de dwarsbalken op de draagbalken

Plaats nu stevige dwarsbalken op de draagbalken. Zorg ervoor dat je een bevestigingsmethode kiest die stevig en veilig is, bijvoorbeeld door middel van stevige bouten en moeren.

monteren-zijbalken-platform-boomhut

Bevestig twee balken aan de uiteindes van de dwarsbalken

Monteer nu aan het einde van de dwarsbalken twee stevige balken op een veilige manier, bijvoorbeeld door lange houtschroeven.

platform-boomhut-verstevigen

Maak het geheel stevig door metalen schroefplaatjes

Om het platform nog steviger te maken dan het al is, monteer metalen schroefplaatjes met lange schroeven zodat de draagbalken en dwarsbalken nog veiliger en steviger aan elkaar vast zitten.

platform-boomhut-verstevigen 1

Bevestig de dwarsbalken aan de zijbalken met hangbeugels

Zorg voor extra stevigheid aan de buitenzijde door de dwarsbalken met metalen hangbeugels aan de zijbalken te schroeven.

verstevigingsbalken-platform-boomhut

Monteer 2 schuine balken aan het platform

Het kan zijn dat het platform nog wat wiebelig is. Voor meer stabiliteit monteer je twee schuine vanuit de “V” omhoog naar het platform. Monteer ook deze balken weer stevig vast aan zowel het platform als de boom.

Het leggen van het dek en maken van de reling

vloer-boomhut

Hoe om te gaan met eventuele zijtakken van de boom

Als je de vloerplanken wil gaan monteren is het natuurlijk lastig als er ook andere zijtakken in omhoog groeien door je platform heen. Je zou ervoor kunnen kiezen om rondingen in je vloerplanken te zagen zodat de tak gewoon een onderdeel wordt van je boomhut.

vloer-boomhut-schroeven

Monteer de vloerplanken met stevige lange schroeven

Deze stap spreekt voor zich. De vloerplanken moeten stevig vast zitten en bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Zorg er dus voor dat je schroeven gebruikt die niet roesten en lang genoeg zijn.

balken-reling-boomhut

Monteren van de balken voor de reling

Begin met het monteren van de staanders van de reling. Gebruik hier wederom ook stevig hout en goede bevestigingsmaterialen.

reling-boomhut

Bevestig leuningen aan de staanders

Zaag nu planken die dienen als leuningen bovenop de staanders van de reling. Zorg ervoor dat je de uiteinden van deze planken in verstekhoeken zaagt zodat deze netjes in elkaar passen. Gebruik ook hier weer stevige bevestigingsmaterialen.

afwerking-reling-boomhut

Zorg voor een goede afdichting

Voor optimale veiligheid zorg je voor volledige afdichting van de ruimte tussen de reling. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een metalen gaas wat kinderen niet kapot kunnen krijgen.

Afwerken van de boomhut

trap-boomhut

Bouw zelf een ladder en monteer deze aan het platform

Welke ladder je ook kiest, zorg voor een stevige montage aan het platform van de boomhut. Je zou ervoor kunnen kiezen om een vaste ladder te nemen wanneer de boomhut op eigen terrein staat. Staat de boomhut niet op eigen terrein dan is het misschien beter om voor een ladder te kiezen die per keer te verwijderen is.

dak-boomhut

Voeg eventueel een dak toe aan je boomhut

Een dak monteren op een boomhut kan zo professioneel als je zelf wil, zolang je het juiste gereedschap hebt. Van een eenvoudige doek tot een echt dak met dakpannen, alles is mogelijk. Let er bij het maken van het dak op dat er genoeg ruimte om het dak te plaatsen.

boomhut-verven

Werk de boomhut af

 Als je boomhut te maken krijgt met verschillende weersomstandigheden is het misschien verstandig om het hout te bewerken met een beits die het hout beschermt. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om de boomhut te schilderen in de kleur die jij leuk vind, zoals bijvoorbeeld de kleur van je woning.

Klik hier voor bouwtekeningen

Vond je dit artikel waardevol, help ons dan en deel dit artikel met je vrienden op social media. Alvast bedankt! Voor vragen of opmerkingen, laat een reactie achter onder dit artikel.

9 gedachten over “Hoe Kan Je Zelf Een Boomhut Bouwen”

  • De boom gaat dan zeker niet dood Douwe 😉 De schors is wat de boom levend houdt dus zolang die niet volledig afgesloten wordt, gebeurd er niks ernstigs met de boom.

   Beantwoorden
 1. Hallo,
  Zijn fruitbomen geschikt om een boomhut in te maken? Ik heb hier een grote perenboom met een dikke zijtak waar ik graag een boomhut in zou bouwen. Is jou constructiemethode ook sterk genoeg voor een volledig huisje ipv enkel een platform?

  Gr jeroen

  Beantwoorden
 2. Wij hebben een grote kastanje boom staan, hij is wel recht . Is de kastanje boom een goede boom? Kan me ook een boomhut maken in een boom zonder een grote Vsplitsing?

  Beantwoorden

Plaats een reactie