Home » Blog » Hoe Maak Je Zelf Een Hondenhok?

Hoe Maak Je Zelf Een Hondenhok?

Als je hond graag buiten is en ook een groot deel van de dag buiten doorbrengt, is een hondenhok onmisbaar. Het is een goede manier om je hond te beschermen tegen extreme  temperaturen, het biedt onderdak tegen de regen, sneeuw en de hete zon. Het geeft je hond een rustige, beschermde plek om een dutje te doen.

hondenhok-bouwen

Bouw zelf een hondenhok met een complete bouwtekening en bespaar jezelf een hoop geld. Je kan de hondenhok zo uitgebreid maken als je zelf wil. Hieronder een idee voor de bouw van een simpel hondenhok.

Stappen voor het bouwen van een hondenhok

1. Bepaal hoe groot je hondenhok gaat worden

Tot de afmetingen van je hondenhok behoren lengte, hoogte en breedte. Zorg ervoor dat je genoeg ruimte overlaat zodat je hond makkelijk kan liggen en omdraaien in het hok.

2. Gebruik geïmpregneerd hout van 5 x 10 cm voor de basis

Meet de lengte van de voorkant, achterkant en zijkanten van de basis van het hondenhok. Teken met een potlood rechte lijnen op het hout van 5 x 10 cm geïmpregneerd hout. Daarmee markeer je ieder stuk hout, indien nodig.

Gebruik een cirkelzaag voor dit project. Zaag de voorkant, achterzijde en zijkanten van ieder stuk hout welke je vooraf met potlood gemarkeerd hebt. De planken de voor -en achterzijde moeten dezelfde afmetingen hebben. De zijkanten moeten daarentegen 15,2 cm groter zijn zodat je genoeg ruimte hebt om de zijkanten aan de voor -en achterkant te kunnen bevestigen.

3. Zet je basis van het hondenhok neer en monteer deze

Leg de smalle kant van het hout naar boven. Bevestig alle vier zijden van je basis aan elkaar met 16d spijkers. Wanneer je klaar bent, Heb je als het goed is een vierkante of rechthoekige basis.

4. Boor gaten van 2,5 cm in alle 4 zijkanten van de basis van het hondenhok

Dit zorgt ervoor dat het vocht afkomstig van de grond kan verdampen en uit het hout kan trekken, wat houtrot voorkomt.

5. Maak de vloer van het hondenhok, en houd deze op gelijke hoogte met de basis

Gebruik de cirkelzaag, meet en zaag een stuk triplex voor de ondergrond. Bevestig de ondergrond aan de basis van je hondenhok met 16d spijkers. Sla de spijkers in iedere hoek van de basis en doe dit iedere paar centimeter om de hele rand te voorzien van spijkers.

Indien je plannen hebt om een groter hondenhok te maken, is het raadzaam om een extra plankje van 5 bij 10 cm in het midden te bevestigen om ervoor te zorgen dat het midden van het vloergedeelte niet doorzakt. Als dit nodig is, kun je dit het beste doen voordat je het vloergedeelte definitief plaatst.

6. Maak de vier wanden gereed

Meet en zaag vier wanden van triplex van ongeveer 1,5 cm dikte. De voor -en achterkant moeten exact dezelfde afmetingen hebben. De zijwanden moeten 15,2 cm langer zijn zodat je de wanden aan de basis kunt bevestigen.

 7. Bepaal hoe groot de doorgang aan de voorkant van het hondenhok moet worden

Meet en zaag de doorgang, en zorg ervoor dat de opening groot genoeg is zodat je hond makkelijk naar binnen en buiten kan lopen.

Lees deze review van Fred’s Bouwtekeningen

8. Zaag stuts voor de voorkant, achterkant en zijwanden van je 5 bij 10 cm planken

Zorg ervoor dat je 1 stut hebt op elk van de randen en 3 stuts in het midden van de zij- en achterwand wat het totaal brengt op 11 stuts. Kleinere hondenhokken hoeven niet perse de stuts in het midden te hebben.

9. Plaats de wanden van het hondenhok

Bevestig de stuts aan de randen en in het midden van de triplex platen aan beide zijden van de wanden. Gebruik hierbij 16d spijkers. Spijker de stut voor het midden op de achterwand. Bij voorkeur plaats je deze 5,1 cm van het midden om het dak te verstevigen.

Bevestig de voorste wand door stuts te bevestigen met spijkers, maar dan alleen aan de randen. Plaats de wanden op de basis van het hondenhok. Bevestig de wanden aan het vloergedeelte met 16d spijkers.

10. Bevestig het boven frame

Bevestig een beugel aan de bovenkant van iedere hoek met 4d spijkers.

11. Maak 3 schrootjes voor iedere zijde van het dak

Meet en zaag 6 stukken hout van elk 5 bij 10 cm. Maak een inkeping aan 1 zijde van elk schrootje, waardoor alles goed rondom het hondenhok past.

12. Maak twee steunbalken

Meet en zaag 2 steunbalken van 5 bij 10 cm hout. Wanneer je een hondenhok bouwt, is het raadzaam om 1 steunbalk aan de voorkant en 1 aan de achterkant.

Bevestig de steunbalken in het midden van de voor -en achterkant van het hondenhok met 16d spijkers. Verbind de nok van het dak met de 2 steunbalken met behulp van 4d spijkers.

Meet en zaag 2 stukken triplex van 1,5 cm dik voor het dak en 2 voor de boog van het dak. Zaag de zijpanelen in een driehoek vorm. Spijker de schrootjes aan het frame van het hondenhok en aan de nok vast met behulp van 16d spijkers.

Bevestig de zijden van het dak aan het hondenhok en aan de schrootjes aan de rand van het frame met 16d spijkers. Gebruik 4d spijkers om het dak aan de schrootjes te bevestigen.

13. Meet, zaag en bevestig de aluminium goot

Meet en zaag de aluminium goot en monteer deze met dakdekkers spijkers aan het dak.

14. Leg dakpannen over de aluminium goot

Begin aan de onderkant van het dak en spijker de dakpannen vast met dakdekkers spijkers. Elke rij dakpannen moeten weer over de vorige rij gelegd worden. Werk op deze manier omhoog naar het midden van het dak.

Zorg dat iedere nieuwe rij dakpannen 5,1 cm over de vorige rij dakpannen heen ligt, zodat dit optimaal eventueel regenwater tegen kan houden.

15. Vernis je hondenhok

Een watervaste vernis voorkomt vochtschade. Deze soort vernis is in diverse kleuren bij de meeste doe het zelf zaken verkrijgbaar.

Nieuwe hobby bouwtekeningen nodig? Klik hier voor meer informatie.

Vond je dit artikel waardevol, help ons dan en deel dit artikel met je vrienden op social media. Alvast bedankt! Voor vragen of opmerkingen, laat een reactie achter onder dit artikel.

Plaats een reactie