Home » Blog » Hoe Maak Je Een Bijenkast Voor Honingbijen?

Hoe Maak Je Een Bijenkast Voor Honingbijen?

Laatste update: 18 december 2023

Zelf een bijenkast of bijenkorf bouwen voor in de tuin, ideaal!

Mensen die een tuin hebben en het belang van bijen in de natuurlijke omgeving appreciëren, willen misschien zelf bijen houden. Bijenkasten, of bijenkorven, zijn vandaag de dag ontworpen om de gezondheid van de bijengemeenschap aan te moedigen, en om het voor de imker makkelijk te maken de honing uit de korf te halen met zo weinig mogelijk verstoring.

Een bijenkast is gemaakt uit een korfvoet, onderbord, korflichamen (broeder), kleinere kasten, honingkamers genoemd, en een bescherming. Het onderste gedeelte van de korf is door een afsluiting losgemaakt van de honingkamers erboven.

Een bijenkast maken is vrij simpel. Leer in dit artikel hoe je een bijenkast maakt om te beginnen als imker. Natuurlijk is het makkelijker om een bijenkast te bouwen met een simpele bouwtekening.

Het begrijpen van de onderdelen van de bijenkast

bijenkast-voet

Korf Voet. Dit is de voet die de korf van de grond tilt, en een schuin landingsbord voor de bijen kan hebben. Hoewel je eigenlijk geen ‘korfvoet’ nodig hebt, zal je wel een soort voet nodig hebben om je honingkamer boven de grond te houden. Een kleine tafel of bank gebouwd om bij je bijenkast te passen zal goed zijn, als je naar een zelfgemaakte vervanging zoekt.

bijenkast-voetbord

Onderbord. Dit is de eerste sectie/laag van je kast. Het is een vlak stuk hout dat dient als basis voor je honingkamer. Het onderbord kan ofwel solide of afgeschermd hout zijn, het enige verschil is dat afgeschermde onderborden beter zijn om pesten tegen te houden en een extra stuk ventilatie bieden. Je bijen zullen komen en gaan door de ingang in het onderbord.

bijenkast-balk

Ingang verkleiner. Dit is een klein stuk hout dat een deel van de ingang in het onderbord blokkeert. De ingang verkleiner helpt kleine kolonies door de ingang te verhinderen voor grote pesten en dieven.

bijenkast-rek

Geroosterd rek. Dit is, net zoals je het hoort, een vlak houten paneel die gekruist wordt door kleine stroken hout, waardoor het een vlak rek vormt. Dit is een laag tussen het onderbord en de broedkamer, om ventilatie te voorzien, toegang tot de broedkamer makkelijker te maken, en de bijen te verhinderen om een ladderkam te vormen. Een geroosterd rek is een optionele toevoeging voor je kast, maar het is zeker de moeite waard als het je lukt.

bijenkast-box

Diepe honingkamer. De diepe honingkamer is de grote kast waar de bijen hun nest in bouwen. Een diepe honingkamer is de grootste sectie, en je zal er 1 à 2 nodig hebben voor een enkele bijenkast. Elke diepe honingkamer heeft 8 of 10 lijsten.

bijenkast-honing-frames

Diepe honingkamer lijsten. Dit zijn de lijsten die individueel in de diepe honingkamer gestopt worden. De lijsten houden de fundering, dus de wax en draad basis die de bijen gebruiken om hun eigen gebouw uit wax te beginnen. Je zal 8-10 diepe honingkamer lijsten nodig hebben, afhankelijk van de grootte van je diepe honingkamer.

bijenkast-koninginnen-frame

Koningin afsluiting. Omdat je niet wilt dat de koningin eieren legt in de honing, voeg je een koningin afsluiting toe aan je kast. Dit is een vlak rek dat kleine gaatjes heeft voor de werkbijen, maar die te klein zijn voor de koningin.

bijenkast-box-2

Honingkamer. De honingkamer, net zoals de diepe honingkamer, is waar de bijen hun honing zullen opslaan, met de koningin afsluiting ertussen. Het is normaal het makkelijkst om te werken met ondiepe of middelgrote honingkamers, anders kan het te zwaar worden om de kast vol honing op te heffen.

bijenkast-smalle-frames

Honingkamer lijsten. Honinghamer lijsten zijn houten of plastic panelen die verticaal in de honingkamer gestoken worden. Dit is waar de bijen hun wax en honing maken, en ze kunnen uit de honingkamer verwijderd worden. De lijsten zijn ofwel ‘ondiep’ ofwel ‘middelgroot’ om te passen bij de grootte van de honingkamer die je gebruikt, en hebben een fundering gelijkaardig aan die van diepe honingkamer lijsten.

bijenkast-binnendeksel

Inwendige bescherming. Dit is de laatste laag in je bijenkast – een soort deksel met een ingang die over de honingkamer geplaatst wordt. Inwendige beschermingen hebben twee kanten – één voor herfst/winter, en één voor lente/zomer.

bijenkast-buitendeksel

Uitwendige bescherming. Dit is een metalen deksel dat gebruikt wordt om ongunstige weersomstandigheden te verhinderen om je bijenkast in de weg te staan. Dit is het deksel die bovenop de kast geplaatst wordt, over de top van de inwendige bescherming.

Review Fred’s Bouwtekeningen

Het Bouwen Van Je Bijenkast

bijenkast-bouwen

Koop je benodigdheden. Je hebt drie keuzes als het neerkomt op een bijenkast: koop een volledige kast voor heel veel geld, koop aparte stukken en steek hem zelf in elkaar voor minder geld, of bouw alle stukken zelf en spaar meer dan 50% van je geld. Welke optie je ook kiest, je moet je benodigdheden altijd kopen van een gewaardeerde bijenverkoper. Goedkope spullen zullen niet enkel niet lang meegaan, het kan je bijen (en je honing!) ook schade toebrengen.

  • Gebruik altijd onbehandeld hout – meestal dennen- of cederhout.
  • Geen enkele van de kasten/honingkamers hebben een vloer, dus je zal enkel genoeg hout moeten kopen om de buitenste kanten van je honingkamers te maken.
  • Sommige benodigdheden –zoals lijsten en het buitenste deksel – kunnen niet makkelijk gemaakt worden, je zal moeten toegeven en ze aankopen.
bijenkast-maken

Bouw je diepe honingkamers. Er zullen 2 korte zijden zijn die elk 16,25 bij 9,56 inches (41,28 bij 24,28 cm) meten en 2 lange zijden die elk 20 bij 9,56 inches (50,8 bij 24,28 cm) meten. Alle 4 de zijden zullen een tand-en-groef of zwaluwstaart einde hebben. Snij je hout zo dat ze aan deze metingen voldoen, en maak de juiste verbindingen langs de kanten.

bijenkast-frames-bouwen

Bouw je honingkamers. De grootte van je honingkamers zal afhangen van je voorkeur, wil je ‘ondiepe’ of ‘middelgrote’ kamers. De lengte/breedte van je honingkamers zal hetzelfde als je diepe honingkamers zijn (lange zijde: 20 bij 9,56 inches (50,8 bij 24,28 cm), korte zijde: 16,25 bij 9,56 inches (41,28 bij 24,28 cm), maar de hoogte zal verschillen. Voor een ondiepe honingkamer zou je kast 5¾-inches (14,6 cm) hoog; een middelgrote honingkamer zal 6⅝-inches (17 cm) hoog zijn. Net zoals bij de diepe honingkamer gebruik je een tand-en-groef of zwaluwstaart verbinding aan de kanten.

bijenkast-in-elkaar-zetten

Monteer je honingkamers. Gebruik waterbestendige houtlijm om je kamers samen te voegen. Laat een klein druppeltje lijm vallen op elk van de in elkaar passende verbindingen, en glijd de laten in elkaar om je kasten te vormen. Gebruik dan een systeem met bankschroeven om de kasten bij elkaar te houden tot de lijm droogt. Gebruik een paar nagels om het bouwen van je kamers te beëindigen als de lijm volledig droog is.

bijenkast-bodem

Koop of bouw het onderbord met een ingang verkleiner.

Het onderbord is de eerste laag van je kast, en is gewoon een vlak stuk hout met omhooggestoken kanten. Het bord zal dezelfde lengte/breedte hebben als de honingkamers, maar de hoogte van de kanten is maar .375-inches (0,95 cm) hoog. Er is een ingang verkleiner verbonden met de voorkant; de ingang verkleiner moet enkel .75 inches (1,91 cm) zijn voor de zomeringang en .38 inches (0,95 cm) voor de winteringang.

  • Ingangen die groter zijn kunnen plagen of knaagdieren aantrekken.
  • Sommige gekochte basissen zijn omkeerbaar voor de correcte seizoen ingang. Dit vermindert de kost van de opstelling en ontwijkt de behoeft voor opbergruimte van 1 basis gedurende het andere seizoen.
bijenkast-verven

Verf de blootgestelde delen van je kast. Hoewel je je kast niet hoeft te schilderen, houden veel imkers ervan om de blootgestelde delen van hun kast wit te verven om zonlicht te reflecteren. Als je beslist om dat te doen, gebruik dan een witte, niet-giftige verf voor buiten, die het weer kan doorstaan. Verf wel nooit de binnenkant van de honingkamers, dit kan gevaarlijk zijn voor de bijen en je honing.

bijenkast-frame

Koop een afsluiting voor je bijenkast.

Dit past boven op de top aan de binnenkant van de diepe honingkamer en voorkomt dat de koningin zich naar de honingkamer beweegt. Dit is een voorwerp dat niet thuis gemaakt kan worden, en zal moeten worden aangekocht voor je kast.

bijenkast-bedekking

Koop beschermingen voor de kast.

Er zijn twee beschermingen nodig voor je bijenkast: de inwendige bescherming, en de uitwendige bescherming. De inwendige bescherming bestaat uit hout een heeft een gat in de top als ingang, terwijl de uitwendige bescherming uit metaal bestaat en de top van de kast beschermt. De uitwendige bescherming zou inschuifbaar moeten zijn over de kanten van de korflichamen en stevig passen.

bijenkast-frames-2

Zorg voor de lijsten voor je kamers.

De lijsten zijn delen van de kast die de bijen gebruiken om hun korf en wax te maken. Je kan niet echt je eigen lijsten maken, tenzij je door een lang proces van het samen steken van draden/fundering gaat (wat beginners niet horen te doen). Lijsten zijn gemaakt uit beiden hout en plastic, maar dienen beiden hetzelfde doel. Je zult 10 lijsten nodig hebben voor elke diepe honingkamer, en 6-8 lijsten afhankelijk van de grootte van elk van je honingkamers. Glijd deze verticaal in elke kamer tot ze in hun plaats vastzitten.

bijenkast-monteren

Monteer je kast in elkaar.

Nu is de tijd waarop je wachtte eindelijk aangebroken! Steek je kast in elkaar, je zult de delen laag per laag boven je voet moeten bouwen. Het onderbord gaat eerst, gevolgd door het geroosterd rek (als je er één hebt), dan de diepe kamer(s), koningin afsluiting, honingkamer(s), en de bescherming.

De korf voet kan de bijenkorf van de grond houden om de onderkant droog te houden en de korf te isoleren. De korf voet kan gemaakt worden van alles dat de korf omhoog houdt, of je kan een voorgemaakte voet kopen.

fredsbouwtek300x250

2 gedachten over “Hoe Maak Je Een Bijenkast Voor Honingbijen?”

Plaats een reactie