De basis van houtbewerking
Laatste update: 18 november 2016
Houtbewerken kan een geweldige hobby zijn, waarbij je niet alleen je creativiteit kunt uiten, maar ook heerlijk met je handen aan de slag kunt. Verder kan hout gesneden en gevormd worden met heel eenvoudige, betaalbare gereedschappen, zodat je relatief weinig in deze hobby hoeft te investeren. Of je nu meubels wilt maken, je huis op wilt knappen of kleinere objecten als juwelendoosjes wilt maken, je hoeft maar een paar hulpmiddelen in huis te hebben om te leren hoe je hout bewerkt.
Verzamel het basisgereedschap voor houtbewerking
1. Verzamel hulpmiddelen voor het meten en markeren van dingen
Voor je ergens de zaag in zet, zul je vaak eerst moeten meten een markeren waar je precies moet zijn. Essentiële hulpmiddelen zijn een meetlint, een timmermanspotlood en een combinatieschrijfhaak.
2. Schaf gereedschap aan voor het zagen van hout
Het maken van zaagsneden is natuurlijk de basis van houtbewerking. Een handcirkelzaag is een essentieel hulpmiddel om rechte sneden te maken, terwijl een decoupeerzaag ideaal is voor ronde sneden. Een draagbare kapzaag vorm een goedkoop en stiller alternatief voor deze werktuigen.
3. Koop hulpmiddelen voor het vormgeven van hout
Om houtprojecten te creëren met elegante, afgewerkte verschijningen, zul je het hout waarschijnlijk willen vervormen, bijvoorbeeld om schuin aflopende randen of een ingewikkelde lijst te creëren. Essentiële benodigdheden zijn bijvoorbeeld een blokschaaf, die je in staat zal stellen om basis-schuine randen te creëren, en een router, die met allerlei stukken kan worden gecombineerd om complexere patronen mogelijk te maken.
4. Gebruik hulpmiddelen om stukken hout aan elkaar te bevestigen
Schroeven, nagels en lijm zijn de gebruikelijke keuzes om je project in elkaar te zetten. Een draadloze boor is noodzakelijk om gaten te boren, en schroevendraaiers, hamers en klemmen kunnen ook erg nuttig zijn. (Neem als eerste klem eentje die je me één hand kunt aanbrengen, zodat je één hand op het project kunt houden.)
Freds Bouwtekeningen gratis proberen
Leer de basics van houtverbindingen
1. Leer om een gelijmde of geschroefde stootnaad te creëren
Wanneer je stukken hout aan elkaar zet, is de stootnaad de makkelijkste manier. Hierbij zet je simpelweg het einde van het ene stuk tegen het einde van het andere. Deze naad kan met lijm worden vastgezet, voor een strakke uitstraling, of met schroeven, voor een stoerdere, minder aantrekkelijke afwerking.
2. Gebruik een lamellenfrees voor sterke, aantrekkelijke naden
Een lamellenfrees is een elektrisch werktuig dat een smalle groef snijdt in het uiteinde van elk van de houtstukken. Je kunt dan kleine houtstukjes, ‘biscuits’, in deze groeven zetten, waardoor je gelijmde naad extra stabiliteit krijgt.
3. Creëer groefverbindingen voor extra oppervlak
Een andere manier om het lijmoppervlak te vergroten, is door een groef in één van de stukken hout te snijden. Hierdoor kan het tweede stuk het eerste stuk met meerdere oppervlakken raken. Er bestaan drie types: ‘rabbits’, ‘dadoes’ en ‘grooves’, genoemd naar de oriëntatie van de groef ten opzichte van de nerfstructuur.
4. Ontdek traditionele houtverbindingen voor extra schoonheid
Twee typische verbindingen zijn natuurlijk de zwaluwstaart en de pen-in-gat, waarbij de twee houtstukken in elkaar liggen. Deze verbindingen vereisen voorzichtiger snijwerk, maar ze zijn ongeëvenaard wat hun elegantie en kracht betreft.
Breng afwerkingen aan op je houtwerk projecten
1. Leer de basis ‘olie en was’-afwerking
De makkelijkste manier om houtprojecten af te werken is door gekookte lijnzaadolie en meubelwas aan te brengen. Je kunt dit met katoenen vodden doen, zodat je geen risico loopt om kwaststreken of andere slordigheden achter te laten.
2. Lak je projecten met polyurethaan voor duurzaamheid
Oppervlakken die meer moeten kunnen verdragen, zoals het blad van een eettafel, hebben een hardere, meer beschermende laag nodig. Polyurethaan is het product dat doorgaans voor dit soort afwijking gebruikt wordt, en het kan worden aangebracht met een schuimpenseel of met een zachte borstel van goede kwaliteit.
3. Experimenteer met andere afwerkingen
Natuurlijk zijn er allerlei andere manieren om hout af te werken, ieder met hun eigen voordelen, nadelen en uitstraling. Houtbeits, verf, lak, vernis, teakolie en Deense olie zijn allemaal veelgebruikte opties om duurzame en aantrekkelijke afwerkingen te creëren.
Hieronder nog een leuke video voor jullie vermaak 😉
Vond je dit artikel waardevol, help ons dan en deel dit artikel met je vrienden op social media. Alvast bedankt! Voor vragen of opmerkingen, laat een reactie achter onder dit artikel.
Met wat voor een verbinding moet je een kastlade maken?
Traditioneel wordt dit met een zwaluwstaart verbinding gedaan, maar een vingerverbinding is makkelijker en geeft ook voldoende stevigheid. Vaak wordt er aan de voorzijde een extra plank gelijmt/geschroefd om de verbinding uit het zicht te krijgen en vaak is deze breder dan de bak om te zorgen dat de lade niet in de kast verdwijnt bij het naar binnendrukken.