Home » Blog » 6 Elektrische Tools Voor Houtbewerking

6 Elektrische Tools Voor Houtbewerking

De 6 Elektrische Gereedschappen Die Elke Houtbewerker Moet Hebben

Fred’s Bouwtekeningen downloaden

Veel mensen die willen starten met houtbewerking maken zich vaak druk om hun budget en hoe zij daarmee een schuur vol gereedschap kunnen kopen. Gelukkig is het niet nodig om een fortuin uit te geven om te kunnen starten met houtbewerking. In dit artikel hebben ik je al het één en ander verteld over handgereedschappen. In dit artikel gaan we in op elektrisch gereedschap.

Eigenlijk zijn er maar zes gereedschappen voor houtbewerking die ik je zou aanraden als starten. De meeste daarvan zijn ook nog redelijk goedkoop in de aanschaf. Daarentegen kun je met deze zes gereedschappen al een hoop projecten succesvol afronden.

Deze tools mag jij zeker niet missen als je doe-het-zelven een beetje serieus neemt:

1. Cirkelzaag cirkelzaag

Sommige mensen noemen de cirkelzaag meer een gereedschap voor een timmerman dan een houtbewerker, maar daar ben ik het niet mee eens. Er is denk ik geen diverser gereedschap te bedenken dat in je hand past dan de cirkelzaag. Wanneer het gebruikt wordt in combinatie met een opklikbare liniaal, is de cirkelzaag net zo precies als een tafelzaag en kan ook veel taken overnemen die normaal gesproken door een tafelzaag gedaan worden.

Een voorbeeld hiervan is het zagen van houtvezelplaat en multiplex. Wanneer je een krap budget hebt om gereedschappen uit te zoeken is de cirkelzaag degene die je het eerst aan zou moeten schaffen, aangezien deze het vaakst gebruikt gaat worden bij het starten met houtbewerking.

2. Boormachine boormachine

Je zou wellicht een draadloze boormachine verwachten op de lijst, maar omdat we het over basis gereedschappen hebben voor houtbewerking, is een gewone bedrade boormachine de beste keuze. Het klopt dat de draadloze inderdaad geen draad heeft en dus beter handelbaar is. Daarentegen zijn bedrade boormachines goedkoper en kunnen ze meer taken uitvoeren dan een draadloze.

Er zijn wat kenmerken om op te letten bij je keuze voor een boormachine. Een voorbeeld is de boorhouder, waar je kan kiezen uit verschillende afmetingen voor de boorhouder, en met of zonder sleutel. Ook kan je kiezen voor een rechte boor of een boorhamer, etcetera. Let hier dus op en doe navraag bij de aanschaf van een boormachine zodat je de boormachine pakt die het beste bij jou en je budget past.

3. Decoupeerzaag decoupeerzaag

De derde tool voor beginners is de decoupeerzaag. Een decoupeerzaag maakt het mogelijk om bochten en cirkels te zagen in hout. Tuurlijk, een lintzaag heeft iets meer precisie en kan door dikkere stukken hout heen komen, maar voor de beginner is de decoupeerzaag effectief genoeg.

Om genoeg te kunnen variëren met je gereedschap, kies dan voor een bedrade decoupeerzaag met een pendel beweging. Ook is het belangrijk dat de zaag lekker in de hand ligt en het systeem voor het wisselen van de zaag eenvoudig genoeg is.

4. Vlakschuurmachine vlakschuurmachine

Het vierde, meest belangrijke gereedschap voor een beginner dat iedereen zou moeten kopen is de vlakschuurmachine. Terwijl een handpalmschuurmachine vaak goedkoper zijn en regulier schuurpapier kunnen gebruiken (in vieren geknipt), gebruikt de vlakschuurmachine schuurschijven met klittenband. Daarbij beweegt de vlakschuurmachine niet in patronen maar gebruikt deze een willekeurige schuurbeweging. Deze beweging zorgt er voor dat er zo min mogelijk restanten van het schuren te traceren zijn op het hout.

Let er natuurlijk wel op dat de doe-het-zelf-zaak bij jou in de buurt de schuurschijven van jouw merk op voorraad heeft. Het is immers belangrijk om een zo fijn mogelijke korrel te kiezen, zodat je het voorafgaande grovere schuurwerk niet meer kunt herkennen. Meer..

5. Tafelzaag tafelzaag

Op het moment dat je de bovenstaande gereedschappen in je bezit hebt en je er ook bekend mee bent geraakt, wordt het tijd voor je eerste en belangrijkste grote gereedschap aankoop. De tafelzaag is het hart van elke houtbewerkingswerkplaats. Het is het centrale punt waar alle gereedschappen zich om heen verzamelen.

Daarom wil je de beste tafelzaag kopen die je voor jouw budget kunt krijgen. Neem de tijd om een keuze te maken uit de verschillende functies en welke past bij je budget en je behoeften.

Zorg ervoor dat de meest voorkomen functies goed begrijpt, het maken van een keuze uit de functies, en hoe je kunt herkennen of de functies van voldoende kwaliteit zijn. Vaak komt het voor dat aan de tafelzaag functies worden toegevoegd, puur en alleen omdat die functies mensen aantrekt om de tafelzaag te kopen. Misschien heb je deze functies helemaal niet nodig. Kijk hier dus vooruit en zorg wederom dat het bij jou en je budget past.

6. Verstekzaag verstekzaag

Nadat je perfecte tafelzaag hebt gekozen voor je houtbewerkingsshop, is de verstekzaag de volgende grote aankoop die je zou moeten overwegen. Ook al is de verstekzaag niet zo duur als een goede tafelzaag, de verstekzaag is onmisbaar voor het zagen van schuine hoeken, verstekhaken en combinaties van deze twee. Wanneer je de verstekzaag beter onder controle krijgt, merk je dat de cirkelzaag steeds minder nodig zal hebben.

fredsbouwtek300x250

Lees hier hoe jij zelf een kippenhok kan bouwen.

Vond je dit artikel waardevol, help ons dan en deel dit artikel met je vrienden op social media. Alvast bedankt! Voor vragen of opmerkingen, laat een reactie achter onder dit artikel.

3 gedachten over “6 Elektrische Tools Voor Houtbewerking”

Plaats een reactie