Home » Blog » 10 Handgereedschappen Die Elke Houtbewerker Moet Hebben

10 Handgereedschappen Die Elke Houtbewerker Moet Hebben

Ieder technisch werk of project vereist zijn eigen set gereedschappen, en zo ook voor houtbewerking. Iedere doe-het-zelver weet dat het juiste gereedschap cruciaal is voor de kwaliteit van het eindproduct.

gereedschap-bordHandgereedschap die jij als doe-het-zelver moet hebben

Je wil aan een nieuw project beginnen of een oud project afmaken, dan weet je dat planning en het hebben van juiste materiaal belangrijk zijn. Of je nu voor de hobby of professionele projecten van hout maakt, het valt of staat met de juiste tools.

Hieronder een lijst van 10 stukken handgereedschap die iedere houtbewerker in zijn bezit moet hebben.

1. Klauwhamer

Dit is misschien wel één van de meest voor de hand liggende gereedschappen in deze lijst. Het is bij uitstek een stuk gereedschap dat jij in je gereedschap set moet hebben.

De klauwhamer is een goed gebalanceerde hamer met een ronde platte kop en de andere zijde een gebogen kant met een spleet. De klauwhamer is ideaal om bijvoorbeeld spijkers uit te trekken.

2. Rolmaat

De rolmaat, ook wel rolmeter of rolcentimeter genoemd, is perfect voor het meten van binnen- en buitenwerkse maten. Deze zelf oprollende meetband is gemaakt van dun flexibel metaal. Ze zijn verkrijgbaar in de maatvoeringen 1, 2, 3, 5, 8 en 10 meter.

3. Stanley mes

Een goed stevig stanley mes is een belangrijk stuk gereedschap voor een doe-het-zelver. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar. De meest voorkomende is die met de wegwerp bladen. Makkelijk en veilig te gebruiken voor verschillende doeleinden.

4. Beitel

Beitels in verschillende soorten en maten zouden in iedere gereedschap set moeten zitten. Beitels zijn niet alleen nuttig voor het grof weg beitelen van hout maar ook voor precisiewerk. Zorg dat je beitels aanschaft van hardmetaal en liefst met een handvat met een metalen kapje.

5. Waterpas

Een waterpas is een timmermansgereedschap dat gebruikt wordt om, door middel van een luchtbel in vloeistof, te bepalen of een vlak of lijn exact horizontaal of verticaal is. Een waterpas mag niet ontbreken in het gereedschap pakket van een beetje doe-het-zelver.

Freds Bouwtekeningen downloaden

6. Schroevendraaier

Schroevendraaiers zijn er in vele verschillende soorten en maten. Als jij als hobbyist mooie hout projecten wil maken, mogen schroevendraaiers uiteraard niet ontbreken.

7. Blokschaaf

De blokschaaf is ideaal om variatie toe te passen in jouw houtprojecten. Je kan hiermee hout vlak schaven of juist een ronding maken. De blokschaaf is perfect om hout te bewerken en het scheelt je achteraf tijd om je hout te schuren.

8. Handzaag

Een goede kwaliteit handzaag is een waardevolle toevoeging aan de gereedschap set van iedere hout bewerkende hobbyist. Voor het werk waar geen elektrische zaag voor nodig is, is de handzaag een ideaal stuk gereedschap om hout te zagen.

9. Lijmklem

De lijmklem mag niet ontbreken als jij bezig bent met het bewerken van hout voor je project. Deze klem houdt alles op zijn plek en is niet alleen ideaal voor het aan elkaar lijmen van hout maar ook perfect om materialen stevig op z’n plek te houden. Lijmklemmen zijn er vele verschillende afmetingen.

10. Gereedschap bord

Geen handgereedschap maar natuurlijk onmisbaar in iedere werkplaats. Zorg ervoor dat jouw werkruimte overzichtelijk blijft en weet op elk moment waar welk stuk gereedschap is. Een nette verzorgde werkplaats zorgt voor overzicht en scheelt tijd.

Nieuwe hobby bouwtekeningen nodig? Klik hier voor meer informatie.

Vond je dit artikel waardevol, help ons dan en deel dit artikel met je vrienden op social media. Alvast bedankt! Voor vragen of opmerkingen, laat een reactie achter onder dit artikel.

7 gedachten over “10 Handgereedschappen Die Elke Houtbewerker Moet Hebben”

  1. Ik heb het boek zelf eens gekocht en ik was er superblij mee. Daarom heb ik het ook op mijn website opgenomen. Het is eigenlijk onmogelijk dat je vindt wat je zoekt. Je komt gewoon tijd tekort want er staan nog zoveel zaken in dat ik wil maken. In ieder geval, ben je een doe het zelve dan mag dit zeker niet ontbreken.

    Beantwoorden

Plaats een reactie